Darbo batų standartai ir reikalavimai darbo avalynei

Darbo avalynės standartai

Renkantis avalynę darbui labai svarbu, kad batai būtų saugūs ir patogūs. Darbo batai bus dėvimi visą darbo dieną, todėl avalynę reiktų rinktis atsakingai.

Siekiant žinoti, kaip pasirinkti apsauginę avalynę, būtina suprasti taisykles, reglamentuojančias apsauginę avalynę, pavyzdžiui, ant kiekvieno batų liežuvėlio esančius simbolius arba EN ISO 20345 standartą (standartą, taikomą apsauginei avalynei visoje Europoje).

Dėl šios priežasties šiame straipsnyje paprastai ir greitai paaiškiname viską, ką reikia žinoti apie darbo avalynės taisykles.

SAVYBĖS, KURIAS PAGAL TAISYKLES PRIVALO TURĖTI PROFESIONALI SAUGI AVALYNĖ

Darbui skirti batai būna įvairių tipų. Priklausomai nuo apsaugos kategorijos, yra du pagrindiniai avalynės tipai:

  • Įprasta avalynė darbui. Šiuo atveju batų priekinė dalis ir vidpadis nėra atsparūs smūgiams ar pradūrimui, tačiau jie turi atitinkamą neslidų padą bei vandenį atstumiančias savybes.
  • Apsauginė darbo avalynė (EN ISO 20345): jos minimalus atsparumas smūgiams yra 200 džaulių, o gniuždymo stipris bent 15 kN ties nosies dangteliu, taip pat gali būti ir kitos papildomos savybės (antistatiškumas ir kt.).

Profesionali avalynė turi būti atitinkamų savybių, kad būtų laikoma saugia avalyne, ir apsaugoti naudotoją nuo sužalojimų arba išvengti bet kokios žalos dėl ugnies ar cheminių veiksnių ir kitų veiksnių.

1. Bendrieji reikalavimai apsauginei avalynei - (SB kategorija)

 
Atsparumas smūgiams - 200J, gniuždymui - 15 kN Naudojamos medžiagos yra saugios, stiprios ir turi tinkamas savybes Ergonomiška ir patogi konstrukcija Atsparumas slydimui (keramikinė danga / muiluotas vanduo)

 

2. Papildomi reikalavimai

Darbo batų kategorija A darbo batų kulkšnies apsauga nuo smūgių Batų padas apsaugotas nuo šalčio. CI kategorija Batų padas izoliuotas nuo karščio, batų atsparumas karščiui. HI kategorija Batų atsparumas kirpimui. Batų CR kategorija Batų padas sugeria smūgius. Apsauginių batų E kategorija
Antistatiniai Malleoli srities apsauga Izoliuotas padas (šaltis) Izoliuotas padas (karštis) Atsparumas kirpimui Energijos sugėrimas kulno srityje
Batų atsparumas angliavandeniliams. Batų FO kategorija, atsparumas kurui ir alyvoms. Metatarsalinė apsauga. Apsaugota batų viršutinė dalis. M kategorija darbo avalynei Batų atsparumas vandeniui. WR kategorija Atsparumas vandeniui viršutinės batų medžiagos Elektrostatinės savybės darbo batams. M kategorija avalynei Batų atsparumas pradūrimui. P kategorija
Atsparumas kurui ir alyvoms Metatarsalinė apsauga Atsparumas vandens poveikiui Atsparumas vandens poveikiui (viršutinės medžiagos) Elektrostatinė konduktyvinė avalynė Atsparumas pradūrimui (metalinis vidpadis)
Apsauga nuo pradūrimo. PL kategorija - kompozitinis vidpadis batams Atsparumas pradūrimui - kompozitinis intarpas Atsparumas dilimui apsaugotose vietose. Batų SC kATEGORIJA Pado atsparumas karščiui. HRO kategorija Atsparumas slydimui
Atsparumas pradūrimui iki 4,5 mm (kompozitinis vidpadis)

Atsparumas pradūrimui iki 3 mm (kompozitinis 

vidpadis)

Atsparumas dilimui apsaugotose vietose Pado atsparumas karščiui Atsparumas slydimui (keramikinis paviršius + alyva)  

 

 3. Apsaugos kategorijų pavadinimai

S1

S1P      S1PL      S1PS

 S2

S1 darbo batų kategorija. Batų žymėjimo paaiškinimas S1P batų kategorijos paaiškinimas. Batų apsaugos lygiai ir standartai S2 batų apsaugos kategorija ir jos paaiškinimas. Darbiniai batai internetu

S3      S3L      S3S

S6

S7         S7L        S7S

S3 kategorijos batų žymėjimo paaiškinimas S6 kategorijos darbo batų žymėjimo paaiškinimas S7 kategorijos darbo batų žym,ėjimo paaiškinimas

 

Įvertinus tai kas aprašyta aukščiau, toliau pateikiami dažniasiai pasitaikantys darbo avalynės apsaugos kategorijų variantai, apžiūrėkite:

  • SB kategorija

Ši kategorija rodo, kad avalynė atitinka pagrindinius atsparumo ir pirštų srities apsaugos kriterijus. S - reiškia apsauginę avalynę, o po jos yra raidė arba skaičius, nurodantis jos tipą. B - reiškia pagrindinį.

  • S1 kategorija

S1 kategorijos avalynė pasižymi papildomomis savybėmis, tokiomis kaip uždara čiurnos dalis, antistatinė avalynė (A), atspari angliavandeniliams (FO) ir energiją sugerianti kulno dalis (E), taip pat atitinkanti pagrindinius reikalavimus (SB).

  • S2 kategorija

S2 kategorija rodo, kad avalynė atitinka S1 kategorijos (taigi ir SB kategorijos) standartus, be to, užtikrina atsparumą vandeniui ir skysčių sugėrimui viršutinėje avalynės dalyje.

  • S3 kategorija

Šios kategorijos avalynė atitinka S2 kategorijos (taigi ir SB bei S1 kategorijų) standartus, be to, turi tvirtą padą ir atsparumą pado pradūrimui.

  • S6 kategorija

Ši kategorija reiškia S2 kategoriją, kurios atsparumas vandeniui yra visas batas ar didesnė bato dalis nei tik viršus.

  • S7 kategorija

Visi S3 kategorijos batai ir atsparumu vandeniui visoje batų konstrukcijoje.

 

APSAUGINIŲ BATŲ ŽENKLINIMAS PAGAL STANDARTUS

Be aukščiau išvardintų savybių, apsauginiei avalynei gali būti keliami ir kiti reikalavimai, kurie būna pavaizduoti gaminio etiketėje su atitinkamu simboliu:

Apsauginei avalynei:

  • P - Atsparumas pradūrimui: avalynė turi vidpadžius (kurie gali būti metaliniai, tekstiliniai ar kompozitiniai, apsaugantys nuo pradūrimo), kurių atsparumas pradūrimui yra matuojamas 1100 N jėga.
  • C - Konduktyvinė avalynė: jos elektrinė varža yra nuo 0 iki 100 kilohms. Skirta elektrostatiniams krūviams išskaidyti.
  • A - Antistatinė avalynė: skirta išsklaidyti elektrostatinius krūvius nuo 100 iki 1 000 kilohms.
  • HI - Pado atsparumas karščiui: avalynės pado izoliacija nuo karščio iki 150ºC.
  • CI - Atsparumas šalčiui: užtikrina avalynės pado izoliaciją nuo šalčio iki -17ºC.
  • - Energijos sugėrimas kulno srityje: ši sritis turi sugebėti sugerti mažiausiai 20 J energijos.
  • M - Metatarsų apsauga: avalynė turi papildomą padikaulio apsaugą (viršutinė batų dalis).
  • AN - Kulkšnies apsauga: avalynė turi papildomą kulkšnies apsaugą.
  • CR - Atsparumas įpjovimui: batas turi apsauginę zoną, atsparią įpjovimams
  • WR - Atsparumas vandeniui: visas batas turi būti atsparus vandeniui.

 Tik viršutinė batų dalis:

  • WRU - Atsparumas vandens įsigėrimui ir prasiskverbimui: batų viršutinė dalis yra atspari vandens prasiskverbimui ir sugėrimui.

 Tik batų padas:

  • HRO - atsparumas kontaktiniam karščiui: padas gali atlaikyti kontaktinę šilumą iki 300ºC.
  • FO - Atsparumas angliavandeniliams: avalynės padas atsparus sąlyčiui su angliavandeniliais. Tai yra minimalus reikalavimas apsauginei avalynei.
  • Kitas pagrindinis reikalavimas yra atsparumas slydimui, kuris išsamiau aptariamas toliau.

 

ATSPARUMAS SLYDYMUI  (PAGRINDINIAI REIKALAVIMAI)

Apsauginių darbo batų atsparumo slydimui kriterijai yra šie:

SRA - Atsparumas slydimui ant keraminių plytelių grindų dangos su natrio laurilsulfatu.
SRB - Neslysta ant plieninių grindų su glicerinu.
SRC - Atsparumas slydimui ant keraminių plytelių su natrio laurilsulfatu ir ant plieninių grindų su glicerinu.

 

Mūsų siūlomą darbo batų asortimentą galite apžiūrėti čia: 

https://dudu.lt/collections/darbo-avalyne

Grįžti į tinklaraštį